5 Ekim 2009 Pazartesi

Akıp geçen zaman...

Star Wars fanatiği olamadım bir türlü. Hatta daha açık konuşmak gerekirse bilim kurgu sinemanın yarattığı gerçeküstü öğelere hep illet olurum. "Işın kılıcı" nedir allahaşkına! Dünya 60 larda nükleer başlıklı füze geliştirişmiş, sen zamanın çok ötesinde bir galakside uzay gemileriyle yol alırken ışın kılıcyla dövüşüyorsun. Sakın Jedi felsefesi falan demeyin, bastın mı kırıkklae aaltıpatların tetiğine 10 metre mesafeden ne jedi kalır ne vader.
Herneyse Star Wars'un Prenses Leila'sı Carrie Fisher şu günlerde Broadway'de oldukça sükse yapan "Wishfull Drinking" oyunuyla gündemde. Eleştirmenler oyunudan övgüyle bahsederken, tek olumsuz noktanın tiyatroyu dolduran Star Wars fan ları olduğunu belirtiyorlar. Benimse dikkat çekmek istediğim nokta farklı. Resimde de gördüğünüz üzere 52 yaşındaki Fisher'ın Prenses Leila'yken resmi ve şu anki hali aynı karede. Nasıl da yaşlanmış, kimi sapık fantazitörlerin rüyalarını süsleyen "Leila". Oysa daha dün gibiydi Star Wars'ı kuzenimle sinema izlediğim zaman. Dediğim şu ki zaman yaş büyüdükçe daha hızlı akıyor, göz açıp kapayıncaya kadar kısa bir zaman sonra (şanslıysak elbette) biz de gençlik resimlerimize bakıyor olacağız. O yüzden gençliğin değerini iyi bilip onu dolu dolu yaşamak, bize bahşedilen yaşam için yapabileceğimiz en büyük iyilik...

1 yorum:

k dedi ki...

ışın kılı'n'cı deyip geçme. fizik dünyada böyle bir şey mümkün değil, olmayacak da. ilimler alemi kifayetsiz kalıyor bu icat karşısında. lucas amcanın öyle bir derdi de hiç olmadı zaten. 30 yıldır adam gibi senaryo yazmayı beceremedi, bir de onla mı uğraşsın!

konunla çok ilgili değil ama bunu da bir kenara sıkıştırmak isterim (yukarıdaki de ilgili değildi). star wars'u tam anlamıyla bir bilim kurgu filmi/serisi olarak görmüyorum. uçup duran, ciyuv ciyuv eden bir sürü zımbırtı dolanır ortalıkta ama bunların hiçbiri hikayenin esaslı unsuru olmaz. luke'un death star'a dalışında mesela. göstergeleri iplemez (yoksa bozuluyor muydu lan?!), bi' gram force kalmış mı bünyede bakmadan isyancıların geleceğini jediların ruhani yöntemlerine emanet eder. kısaca, sw'u bilimkurgu öğelerinin yoğun olduğu fantastik bir film olarak düşünmek daha doğru.

asıl konumuza gelirsek;

i have a very bad feeling about this (g_te geldik abicim.)