29 Ocak 2009 Perşembe

Zehirli Sadaka

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) yaptığı bir araştırmaya göre, Ankara'da dağıtılan kömürler dünyanın en yüksek kükürt ve arsenik oranına sahip. Araştırmayı yapan uzmanlar, kömürlerdeki değerlerin kısa vadede kalp, akciğer ve solunum yollarında hastalıklara sebep olacağını öngörüyor.
(CNN TÜRK) -- CNN TÜRK mikrofonlarına konuşan Ankaralılar, "nefes alamama" ve "göz yaşarması" gibi şikayetlerini dile getirdi. Sokak hissediyor... Zira, Ankara'nın havasında geçen yıllara göre farklılık var. Birçok kişiye göre, hava eskisinden daha kirli... Çevre uzmanlarına ise, trafikteki araç yoğunluğu ile seçim öncesi dağıtılan kömürlerin hava kirliliğini artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu söylüyor. ODTÜ'nün dağıtılan kömürler üzerinde yaptığı araştırma da bunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, dağıtılan kömürler dünyanın en yüksek kükürt ve arsenik değerine sahip.ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Tuncel, Başbakan'ın yardım yapma anlayışını saygıyla karşıladığını söyledi; "Ancak, yardım yaparken Başbakan'ın eliyle insanların zehirlenmesi bana anormal geliyor" dedi.ODTÜ'nün Ankara'daki kömür araştırmasında alınan numunelerde kükürt oranı binde 35 çıktı. Oysa Avrupa Birliği standartlarına göre olması gereken değer binde 9. Türkiye standartları ise kömürdeki kükürt oranının binde 20'den fazla olmaması gerektiğini söylüyor. Yani; dağıtılan kömürlerdeki değerler hem AB hem de Türkiye standartlarının üzerinde. ODTÜ, ikinci testi arsenik için yaptı; ulaşılan değer 543 oldu. Oysa; dünyada kömürler üzerinde yapılan araştırmalarda en yüksek gözlenen değer 415. Yani; bu değerin üzerine çıkmış kömür yok. Dağıtılan kömürlerde ise arsenik oranı limitlerin çok üstünde. Uzmanlar uyarıyor: Bu değerlerin yüksek olması, kalp ve akciğer sorunlarına yol açabilir, solunum hastalıklarını tetikleyebilir!Bu hastalıklara sahip olanların ise çok daha dikkatli olması gerekiyor.

Dün Cebeci'deydim. Hava güneşli olmasına rağmen etrafta kalın bir pus vardı. Bu pus Mamak sırtlarına kadar dağılmadı, ta ki Elmadağ tarafına gidinceye kadar.Yukarıdan bakıldığında şehrin üzerine çökmüş kahverengi tabaka net olarak görülüyordu. İlkokuldayken kirli havadan dolayı okulların tatil olduğu zamanlar geldi aklıma. Önce su, şimdi hava... Sağlıklı yaşama hakkımız gasp ediliyor.

Hiç yorum yok: