24 Ocak 2009 Cumartesi

Bence Doğru Seçim


İETT şoförü belediye başkanı olur ses çıkmaz, muhallebici olur ses çıkmaz, pavyoncu olur yine ses çıkmaz, Amerika'da Schwarzenneger ekonomisi bizden büyük California'ya vali olur, ama bizde Kılıçdaroğlu aday olursa kıyamet kopar.
Öncelikle Baykal'ın İstanbul adaylığıyla Kılıçdaroğlu'nu harcadığı iddiasına katılmıyorum. CHP Odun Kalasoğlu'nu aday çıkarsa bile İstanbul'da %30 sabit oyunun olduğu unutulmamalı. 2004 seçiminde AKP ile CHP'nin arasında %17.5 luk bir fark vardı.Bu süreç içerisinde AKP'nin yıpranmasını Kılıçdaroğlu isminin de AKP dışında tüm diğer siyasi yelpazedeki seçmenin üzerinde birleşebilinecek olması, CHP için artı bir faktör. Bu durumun AKP'yi korkuttuğu da bir gerçek, Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle ilgili yolsuzluk belgeleri olduğunu açıkladığı muhallebici Kadir Topbaş, sorulan sorular üzerine Kılıçdaroğlu'yla ekran önünde tartışmaya girmeyeceğini, tek muhattabının halk olduğunu söyledi (klasik popülist yaklaşım, sayın Topbaş muhattap gördüğün halk sana şurada şu yolsuzluk neden yapıldı diye sorabiliyor mu? Hem Kılıçdaroğlu ona oy verecek olan halkı temsil etmiyor mu?) Kaldı ki Kılıçdaroğlu seçilemese bile milletvekili olarak meclise döneceğinden belgeli muhalefetine kaldığı yerden devam edebilecektir.
Benim esas güldüğüm nokta, Kılıçdaroğlu'nu eleştirenlerin onu belediyecilikten anlamamakla ve tek özelliğinin dürüstlüğü olması yönünde suçlaması. Yukarıda bu ülkede kimlerin belediye başkanı olabildiğini saydım. Bu kişilerin yanında SSK gibi bir kurumu idare etmiş bir yöneticinin belediye başkanlığını çok daha iyi kıvıracağına inancım tam. Kaldı ki Kılıçdaroğlu başında Gürsel Tekin ve Alper Ünlü'nün bulunduğu belediyeciliği iyi bilen bir ekiple çalışacak.
Dürüstlük konusuna gelince, Kılıçdaroğlu'nun bu özelliğinin ön plana çıkması, Türk siyasetinin içinde bulunduğu rezil ortamın resmidir. Ama onun bu özelliği üzerinden eleştirilmesi de ayrı bir rezilliktir. Bu ülkede herkesin hem fikir olduğu bir konu vardır, o da belediyelerde dönen vurgun. İşte bu ortamda, CHP İstanbul halkının kendini soymama garantisi olan bir aday sunmakta.
Unutmamakta fayda var, yerel seçimlerde İstanbul'un kaybı AKP'yi sonun başlangıcına sürükleyecektir. O yüzden Kılıçdaroğlu'nun başarısı Türkiye'nin geleceği için çok önemlidir.

Hiç yorum yok: