27 Ocak 2009 Salı

Temiz Eller

Talisker'cı Emre Aköz uzun zamandır, Ergenekon olayıyla İtalya'da gerçekleşen temiz eller operasyonunu örtüştürmekte. Ergenekon sürecinde hükümete yapılan eleştirilerin hepsini, "temiz ellerde de böyle olmuştu" diye savunuyor Aköz.

Aköz'ün savunduğu teze karşı anti-tez üretebilmek için geçmişe dönmemiz gerekir. Neydi İtalya'da ki temiz eller operasyonun amacı? Soğuk savaş zamanında SSCB'ye karşı Amerika desteğiyle kurulan, bugün bizim hükümetin iddia ettiği gibi devlet içinde çöreklenmiş çetelerin(onlardaki ismi Gladio) çökertilmesi operasyonuydu.

Neler yapmıştı bu örgüt? Başlıca Başbakan dahil bir çok üst düzey devlet yetkilisine suikast. Bologna'da 85 kişinin öldüğü tren istasyonunun bombalanması, Papa suikastı, binlerce faili meçhul cinayet. Tüm bunların amacı olayı anarşistlerin üzerine yıkarak yükselişte olan Komünist Partinin önünü kesmekti ki başarılı oldular.

Temiz Eller bir anda mı gerçekleşmişti? Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Öncelikle evet, SSCB çöktükten hemen sonra operasyon başlatılmış ve söz konusu çete(ler)in 900 e yakın üyesi içeri alınmıştı ama bunların arasında operasyon sırasında iktidardaki partinin mensupları da vardı. Ama aynı zamanda hayır, çünkü daha önceki zamanlarda da İtalya'da bir çok savcı ve yüksek rütbeli polis bu çetenin üzerine gitmiş ama hemen hemen hepsi ya suikastlerle yok edilmiş ya da çeşitli komplolarla görevlerinden el çektirilmişti.

Şimdi bonus sorusu geliyor. Peki bu kadar derin çeteleri temizleme başarısını göstermiş İtalya neden hala güneyindeki Sicilya mafyasını bir türlü çökertemiyor?

Objektif her insanın görebileceği gibi İtalya'da ki temiz eller operasyonu da Amerika'nın icazetinde yapılmış bir operasyondu. Örgüt gerektiği gibi kullanılmış, miadını doldurduğunda yani komünizm tehlikesi ortadan kalktığında tasfiye edilmişti.

Bizde ki olaya gelince,iddia edilen örgütün soğuk savaş zamanında SSCB'ye karşı kurulduğu, bu operasyonun arkasında Amerika'nın olduğunu iktidara en yakın yayın organları dahi kabul ediyorlar, tabi onlar olayı anti-natocuların tasfiyesi olarak yorumluyorlar. Ama kendilerine şu soruyu sormuyorlar; (Onların varsayımıyla bu kişilerin çeteci oldukları düşünülürse) Bir kere içeri alınan insanların çoğu sol partilerle ilişkili, dolayısıyla, zamannında Amerika'nın sola karşı solcuları kullandığı bir örgüt ortaya çıkıyor. Diğelim ki bu kişiler solcu görünümlü ajanlar; Amerika kendi elleriyle yarattığı bir örgütü çökertiyorsa eğer bunun boşluğunu neyle dolduracak? Bugün oluşturulmaya çalışılan F-tipi örgütlenmenin sonunun da bir gün Amerika'nın kendileriyle işi bittikten sonra aynı olacağını göremiyorlar mı?

Tabi bu sorular ancak ortada gerçekten bir örgüt varsa anlam bulabilecek sorular. Çünkü kamuoyunda büyük bir kesimin inandığı gibi bu operasyon çete adı altında yürütülen, bir kaç ismin dışında tamamen cumhuriyetçi aydın kesimi kırmaya yönelik bir operasyon.

Bakalım bu olay sonuçlandıktan sonra ülke gerçekten "çete-free" bir ülke mi olacak? Yoksa bizim de başetmek zorunda kalacağımız "Sicilya mafyaları" olacak mı?

Bir de neden bu operasyonda o kadar emekli-muvazzaf subay, polis vs. içeri alınırken bir tane mayfa babası alınmadı? Hani içeri alınanlar bunlarla ortak silah uyuşturucu falan kaçırıyordu?

Hiç yorum yok: