24 Kasım 2008 Pazartesi

What if...


Hiç halam olmadığı için, onun bazı transplantasyonlar neticesinde yine olmayan amcama dönüşme ihtimalini pek kafama takmadım. Yine de bazen düşünüyorum, ya 2000 yılında ki başkanlık seçimlerini Demokrat aday Al Gore kazansaydı, bugün dünya nasıl olurdu? Bunu en son birkaç hafta önce eski başkan Clinton'un yaptığı bir söyleşide küresel ekonomik kriz için söyledikleri sırasında düşündüm.
Clinton eğer 2000 yılındaki seçimlerde Gore başkan seçilseydi, dünyada o dönem oluşan likidite fazlasının bugünkü gibi, dev şirketlerin açgözlü CEO'larının emrine değil, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine ayrılacağını, dolayısıyla bugün insanların güneş, rüzgar gibi doğal kaynaklardan daha fazla faydalanabileceğini, bu sayede hem krizin etkisinin daha az olacağını hem de dünyanın daha yaşanabilir bir yer olacağını söylemişti.
Clinton yalan söylemiyordu, Gore çevre konusunda gelmiş geçmiş en hassas liderlerden biriydi. Bir an için düşünüyorum, Florida'da kumpas yapılmamış ve Gore başkan seçilmiş olsaydı...Belki şu an üzerinde güneş panelleri takılı olan arabam bir depo benzinle 5000 km yapabilecekti.Ama kafama takılan bir soru var, o da yukarı resimde Gore'un arkasındaki sarı saçlı, yaşlı adam. Senatör Joe Lieberman. 2000 seçimlerinde Gore'un başkan yardımcısı adayıydı. Halk tarafından yeterince muhafazakar olarak algılanmayan Gore'un, bunu dengelemek için yaptığı hamleydi Liberman'ın başkan yardımcısı adaylığı. Ama kantarın topuzu kaçmıştı, seçimlerden sonra Senatör Liberman, Bush'a Irak savaşı için açık destek verdi, dahası son seçimlerde oyunu bir demokrat olarak Obama yerine, Cumhuriyetçi McCain'den yana kullanacağını belirtti.
İşte kafama takılan soru bu. 2000'de Gore başkan olsaydı, Liberman başkan yardımcısı olacaktı. Kendisi ancak başkan istifa ederse ya da ölmesi durumunda başkan olabilecekti. Gore'un Irak'a girmeye niyeti olmadığını herkes biliyordu. Acaba diyorum, Gore seçimi kaybettiği için sevinmeli miydi? Öyle ya ille Irak'a girilecekse bu ancak Liberman'ın başkan olabilmesiyle mümkün olacaktı.

Hiç yorum yok: