10 Temmuz 2009 Cuma

Şimdi bir küfür edicem ayıp olacak

Power FM "toplumsal bilinçlilik" projesi altında bir süredir, "Alkollü araba kullanma, taksiye bin" kampanyası düzenliyor.

Alkollü araba kullanmaktan 2 kez ehliyeti alınan biriyim ve bunu savunacak değillim. İnsanın kendi sorumsuzluğu yüzünden canını tehlikeye atması umurumda değil ama başkalarının canına kastı olduğunda elbette buna sessiz kalamam.

Yalnız bir nokta var ki gözden kaçan, bunun tartışılmaması beni delirtiyor. Şöyle bir imaj oturtulmaya çalışıyor, insanlar sorumsuz o yüzden alkollü araba kullanıyorlar. Tamam bu bir kısım eğitimsiz cahil için doğru bir önerme. Ama bunun yanında şehirlerde toplu taşımacılığın yetersizliği de insanları alkollü araba kullanmaya iten başlı başına bir sebep.

Ankara için konuşuyorum. Diyelim ki Ümitköy'de oturuyorsunuz. Park caddesi sizin için oldukça tiky ve suni. Eğlenmek için Tunalıyı tercih ediyorsunuz. Ayda 5 defa gece Tunalı'ya çıktığınızı düşünelim. 4 bira içtiniz 40 lira verdiniz, gece 2 olmuş eve döneceksiniz ve alkollü olduğunuzun farkındasınız. Taksi çevirdiniz, gece tarifesi Tunalı- Ümitköy 50 lira tuttu, vurun aylık hesaba aylık 250 lira taksi(evden çıkarken arabanızı almadığınız için tutacak yol parasını eklemedim bile) Şimdi bu durumda kaç kişi evine taksiyle döner? Hadi bir iki kere döndünüz, her seferinde buna cüzdan mı dayanır?

Halbuki çapsız, hırsız, yolsuz idareciler yerine adam gibi adamlar iş başında olsa, gece seyrek olsa da metro ya da İstanbul'da olduğu gibi sarı dolmuşlardan olsa aklı başında bir insan hiç gece arabasını alır mı çıkarken? Ama ne de olsa suçu vatandaşa atmak kolay, madem alkollü çeksin ceremesini anlayışı geçerli.

Belki de Power'cılar tüm dinleyicilerini Cem Hakko ayarında gördüğünden bu tip bir ütopik kampanyaya girişmişler ama kazın ayağı öyle değil. O yüzden kampanya yapılacaksa slogan "insanca yaşamak için 24 saat toplu taşım" olmalı.

1 yorum:

Uygar Tünay dedi ki...

Yani "Pintiyim" demiyosun da...