31 Temmuz 2009 Cuma

Emre "Samuel Huntington" Aköz


Türkiye,Balkanlar ve Orta Doğu'nun 1 numaralı siyaset bilimcisi, gezgini, gurmesi, viski degüstatörü ve elbette Nur Çintay A. adlı afetin kocası büyük insan Emre Aköz, bugün ki yazısında bu sefer strateji defasını ortaya koyarak "kürt sorunu"nun neden çözüleceğini kaleme almış. Bakınız ne diyor Aköz;


"Kürt sorununun çözümünün arifesindeyiz. Önümüzdeki dönemde ciddi kararlar alınacak, somut adımlar atılacak.Bu konuda eğlenceli yorumlar kulağa çarpıyor. Mesela "Bu fırsatı kaçırmayalım" diyen yorumcular var.Merak etmesinler.Fırsat kaç(a)mayacak.İsteseler de, istemeseler de bu fırsat kullanılacak. Eğer aksi olursa... Yani fırsatı tepenler çıkarsa. Onlar elenecek, yerlerini yeni simalar alacak ve kervan yürüyecek.Niye böyle olacak?Çünkü ABD ve Avrupa Birliği bu sorunun çözülmesini istiyor.ABD Başkanı Obama, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuştuktan ve DTP Başkanı Ahmet Türk'ün elini sıktıktan sonra, sorunu çözmesinler de görelim.Adamlar, Ortadoğu'nun kaynaklarını Avrupa'ya taşımak için milyarlarca dolar harcayarak Nabucco adlı bir enerji hattı inşa edecek. Türkiye de işin içinde olacak.Ama sen Kürtlerin haklarını vermediğin, taleplerini karşılamadığın için, dağdan inen üç beş gerilla hattın bir kısmını havaya uçuracak. Enerji akımını kesintiye uğratacak.Avrupalıların ve Amerikalıların böyle bir duruma tahammül edeceklerini sanmak aymazlıktır.Ne yani Türkiye'nin tutucu bürokratları ile vizyonsuz siyasetçileri milliyetçilik dansları yapacak diye, uluslararası çıkarların heba edileceğini mi sandınız?Hadi canım sen de! " (Teröriste "gerilla" diyerek, satır aralarında kimlere mavi boncuk dağıtıldığı gözden kaçmadı)

Elbette yazının sonunu vurucu bir cümleyle bitireceksin. Ne de olsa kendine olan güvenini göstereceksin ki, konuya vakıf olmayanlar "vay anasını" desin. Ama biraz "kürt sorunu"na kafa yoranlar olarak biz Aköz'e şunları soralım.

1) Bugüne kadar PKK, Amerikan stratejik hedeflerini dahi bırakın herhangi bir ABD vatandaşına direkt ya da dolaylı olarak bir saldırı düzenlemiş midir?

2) Nabucco projesinde gaz verecek olan ülkelerin, talebin onda birini dahi karşılamayacak arz taahhüt ettiklerini sağır sultan bile biliyor. Bu durumda "kürt sorunu"nun çözümü bu boru hattına nasıl bağlanabilir. Hadi diyelim yine de Nabucco önemli, neden ABD bundan çok daha kritik aşamalardan geçmiş ve hattının bir bölümü G.Doğu'dan geçen Bakü-Ceyhan boru hattı projesi öncesi Türkiye'ye "kürt sorunu"nu çözdürmedi?

3) Son olarak Kuzey Irak'ta, kürt devleti'nin temeli kimin hesapları sonucu atıldı, zamanında PKK'ya hangi ülke uçaklardan yardım malzemesi attı? Bu ülkenin gelmiş geçmiş en büyük komutanlarından ve kürt sorununa askeri yollar dışında çözümler üreten Eşref Bitlis suikastinin arkasında hangi ülke olduğu iddia edilir?

Burada bir konu yanlış anlaşılmasın. ABD şu anda Kürt sorunu için çözüm konusunda Türkiye'ye bastırmakta ama bunun nedeni PKK nedeniyle enerji yollarının tehlikede olması değil, Amerika'nın uydusu bir kürt devleti sorunsuz kurulması sayesinde güvenceye alınmasıdır. Ama elbette aradaki bu ince nüans farkını Talisker'ın isinin beyinde yaptığı hasarlar neticesinde bazı bünyeler algılayamayabilir. Ama Aköz'e kızmayın, ne de olsa çirkin Nur Çintay A. yoktur, az Talisker vardır!

Hiç yorum yok: