17 Temmuz 2009 Cuma

Ağacı Göstererek Ormanı Saklayan Medya

İşler yoğun olunca gündemi geriden yorumluyorum ya neyse, geç olsun güç olmasın.



Geçen aylarda Fatih Çekirge, Kahraman Sadıkoğlu'nun gemi evini haber yaptı. Haberde söz konusu objenin gemi niteliğinde olmadığı, koy kapattığı falan yazıyordu. Aslında yazılanlar kısmen doğruydu, yazılmayan ise şuydu Sadıkoğlu zamanın da yüzen evin bulunduğu koya ev yapmak istemişti(orası sit alanı ama zamanında Uzan'lar(sonra Zorlu aldı) ve Simavi'ler adaların üzerine pekala evlerini kondurabilmişlerdi). Sadıkoğlu yapımına başladığı ev jandarma tarafından yıkılınca işi inada bindirip, Tuzla'da yüzen evi yaptırdı ve şu anda bulunduğu koya çektirdi.

Evi yakından gören biri olarak, gerçekten de kapladığı alan oldukça geniş, öte yandan da bölgede ki turistlerin ilgi odağı. İskelesine on kadar tekne demirleyebilir.

Ben Sadıkoğlu'nun yüzen evinin gemi olup olmadığı tartışmalarına girmeyeceğim, ama bildiğim bir şey var ki o yüzen obje de diğer gemilerin kurallarına tabi, yani yatlardaki gibi güvenlik önlemleri almak zorunda, sintine vs. pislik denize boşaltamaz. Ama haber öyle bir veriliyor ki, sanki yüzen ev Göcek'i yok edecek.

Evet Göcek yok olacak, ama Sadıkoğlu'nun yüzen evi yüzünden değil. Arpası fazla gelen yeşil sermayenin yeni marina inşa etme sevdası yüzünden. Zaten kapalı bir havza olan ve bu nedenle akıntı olmayan Göcek'e bir marina bile fazla gelirken, Ülker gurubu boş bulduğu koylara yeni marinalar inşa ederek dünyanın en güzel yerlerinden birinin katline sebep oluyor. Eskiden ilk yapılan Port Göcek'te dahi su berrakken artık, açıklarda ki domuz koyunda bile bulanıklık gözlemleniyor.

Elbette, yeni marinalar devlete ekstra kazanç demek ama gerçekten konu Göcek olunca işler farklı. Şu anki haliyle Türkiye'ye en zengin turisti getiren, her yıl Abramovich'leri, hollywood yıldızlarını, arap şeyhlerini ağırlayan ve onların dünyanın parasını akıttığı yerin doğal güzelliği yok olunca bu insanlar bir daha geri gelmeyecek. Sonuç olarak birilerinin zaten dolu olan cebi iyice taşsın diye Göcek feda dilemez!(Bu arada resimde küçücük duran yelkenli 21 metrelik bir şaheser, okyanus yarışları için yapılmış, o da Sadıkoğlu'nun)

Hiç yorum yok: