8 Temmuz 2009 Çarşamba

Sigara Yasağı

Benim gibi sigara düşmanlarının özlemle beklediği 19 Temmuza gün itibariyle 11 gün kaldı. Bar ortamında yanımızda duran adamın ziftlendiği boku suratıma üflemesine ya da içki almak için yanımdan geçerken kolumuzu yakmasını artık tarih olacak.

Kamuoyunda tartışılan konu bu yasağın tutup tutmayacağı ve bar-cafe işletmecilerinin ekonomik olarak etkilenip etkilenmeyeceği. Kişisel fikrim, yasağın özellikle büyük şehirlerde uygulanabileceği yönünde, hatta köylerde de(ne de olsa oralar jandarma bölgesi). Bar-cafelere gelince, birincisi zaten 1 i 10 a satan işletmeciler bu yüzden zarara uğraycaksa hiç umurumda değil. İkincisi ve daha önemlisi yıllar önce bu yasağın uygulanmaya başladığı New York'ta işletmelerin müşteri yönünden bir kayba uğramadığı. Hatta biraz kafası çalışan işletmeciler bu durumdan kendilerine avantaj sağlayabilirler. Biranın 10 liraya satıldığı küçücük mekanlar yerine açık alanı olan yerlere mekanlar açılarak, dileyen müştyerilerin sigara içmek istedeğinde ortamdan kopmayarak sigara içmelerine olanak sağlanabilir.

Son olarak bu yasağın en çok kahveleri etkileyeceği söyleniyor. Bunu iddia edenler hiç araştırmadan bu iddiayı ortaya atıyor. Almanya'da bu yasak uygulanmaya başladığın, Türk kahvehane işletmecileri hemen kendi aralarında bir örgütlenmeye giderek ve gerekli şartları yerine getirerek bir tür "smoking club" derneği çatısı altına girdiler. Mekanlarına gelen müşterilere hemen orada cüzi bir miktar karşılığı üyelik kartı çıkararak sigara içmelerine olanak sağladılar ve yasayı tam ortasından delmiş oldular.

Hiç yorum yok: