18 Şubat 2009 Çarşamba

Ekonomik Kriz


Ekonomik kriz geldi, teğet geçti, daha kötü olacak tartışmaları sürüyor. Eskiden sade vatandaşın için ekonomik kriz=zam demek, olduğu için şu an enerji dışında ki ürünlerde bu pek görülmediğinden, her ne kadar tv ler haberlerde iş ve işçi bulma kurumu önündeki kuyrukları gösterse de, krizin gerçek boyutları hakkkında tahmin yürütmek güç.
Bazılarınıza çok alakasız gelebilir ama bence ekonomik krizin toplumu nasıl vurduğunun kanıtı Alfa Romeo Mito satışlarıdır. Yukarıda resmini gördüğünüz muhteşem arabanın 155 hp lik modelinin Türkiye anahtar teslim fiyatı 20.000 Euro ve 6 aya yakın süredir piyasada olmasına rağmen halen sahibinden.com ya da araba.com gibi sitelerde ikinci elini bulmak mümkün değil, çünkü ilk el olarak çok az sattı. Şimdi şunu diyebilirsiniz; "kriz bütün otomotiv sektörünü vurdu, neden ford, opel, wv değil de Alfa ve niye mito?"
Bunun cevabı basit. Mito'nun Türkiye'de ki hedef kitlesi özel üniversite öğrencisi tipi profili(hem kadın hem de erkek). Yani ailesi zengin ve ileri ki yıllarda BMW, TT ve benzeri sınıf arabaları alacak olan insanların 18-22 yaş arası keyif ve hava atma arabası olarak kullancakları bir araba. Tıpkı zamanında 206 (özellikle gti) ve daha sonra onun yerini alan mini cooper gibi. Hatırlayın o zamanlar bu arabaların müşteri profilini ve caddelerde nasıl cirit attığını.
Buna karşın Alfa Romeo Mito tam da bu kitleye hitap etmesine rağmen bırakın istediği satış rakamını, doğru dürüst bir satış dahi yapamıyor. Ben Ankara'da yaşayan biri olarak bu güne kadar yolda bir tane Mito gördüm.
Bu demek oluyor ki zengin sınıf sıkı bir rejimde. Bu rejim öyle bir boyutta ki insanlar bir dedikilerini iki etmedikleri çocuklarının lüksünden kısıyorlar.(sakın yanlış anlaşılmasın 18 yaşında ki çocuğa 155 beygirlik araba almanın saçmalığını onaylamıyorum, burada anlatmak istediğim bu tip zengin ailelerin geçmişteki para harcama alışkanlığındaki değişiklik)
Sonuçta Mito'nun hitap ettiği sınıf para musluklarını elinde tutan sınıf. Mito gibi geçmişte öncelik arzeden bir konuya akacak olan paranın kesilmesi demek, musluğu elinde tutan için daha az önem arz eden fakat sosyo ekonomik olarak daha düşük kesimlerdeki insanlar için önem teşkil eden kalemlere de paranın akmaması demek.
Eskiden işçisine sadece enflasyon oranında zam yaparken büyük oğluna Mini Cooper s'i gözü kapalı alan işadamı, şimdi küçük kızına Mito alamazsa, çalıştırdığı işçisine ne yapar hiç düşündünüz mü?

Hiç yorum yok: