16 Aralık 2011 Cuma

Neden Pegasus'la Uçmayacağım


Suyu parayla satmaları değil elbette. Sosyal medyada, insanların bu durumu neden bu kadar çok dillendirdiklerini de anlamak mümkün değil. Adamlarda uçuş içi hizmetin ücrete tabi olduğu önceden belli. 49 liraya İstanbul-Diyarbakır bileti aldıktan sonra, “vay efendim su istedim 3 lira istediler” tarzı sızlanmaların temel kaynağının, otobüs firmasında atarlı muavine ses çıkaramayıp tırsanların, 3 kuruşa aldıkları biletlerle kendilerini bir anda uçağın sahibi zannetmelerinden kaynaklandığını düşünmekteyim. Sonuçta her firmanın rekabet edebilmek için belirlediği hizmet sunum-fiyat dengesi var. Pegasus’un stratejisi kabaca şu, “benim biletimi erken alırsan ucuza, son anda alırsan pahalıya uçarsın, yiyecek-içecek ekstraya girer, ister al ister alma” Ayrıca Ryanair, Corendon gibi tuvaletleri bile paralı havayollarını gördükten sonra kişisel fikrim, Pegasus’un low-cost uygulamasının müşteriyi çok daha memnun ettiği yönünde olduğu.
Elbette herkesin tercihi farklı yönde olabilir, ancak benim havayolu seçerken ki tercihim, yeni filo, ucuz bilet, zamanında kalkış ve elbette güvenlik. Pegasus’un tüm bu beklentilerimi karşıladığı da bir gerçek. Peki benim mümkün olduğu sürece Pegasus’u bir daha tercih etmeyecek olma sebebim ne? Cevap veriyorum, “acil çıkış koltukları”.
Sık uçanlar bilir, uçakların ekonomi sınıfındaki koltuk aralıkları, özellikle boyu 1.80’in üzerindeki yolcular için kabus gibidir. Bu eziyetten kurtulmanın tek yolu da, ya önünde sıra olmayan 1. sıra koltuklarından ya da, acil çıkış kapılarının bulunduğu genellikle uçağın 14 ve 15. sıradaki koltuklar için check-in yaptırmaktır. Zira adı üzerinde uçakta her hangi bir acil durum söz konusu olduğunda, yolcuların bir bölümünün tahliyesi bu kapılardan gerçekleştirileceğinden, yolcuların rahatça dışarı çıkabilmeleri için bu koltukların önündeki koltuklarla mesafesi oldukça fazladır. Doğal olarak da bu o koltuğun yolcusu için ferah bir seyahati ifade eder.
Pegasus söz konusu koltukların yolcular için kıymetini bildiğinden 1. sıra ve acil çıkış koltukları için ekstra check-in fiyatı istiyor. Son baktığımda bu rakam 1. sıra için 20 TL acil çıkışlar için 35 TL’ydi. 1. sıra tamam ama acil çıkış koltuğu, alandaki yer hizmetleri personelinin gözetiminde verilmesi gereken bir koltuk. Çünkü çok yaşlı ya da aşırı kilolu birinin buraya oturması uçuş güvenliği açısından tehlikeli dolayısıyla da yasak. Hadi diyelim Pegasus böylesi durumda yolcunun parasını iade ediyor. Ancak benim bir daha Pegasus’u tercih etmeyecek olma sebebim bunun devamında gizli.
Normalde benim gibi 35 TL vermek istemeyen ve bu koltuğun değerini bilen kişiler, alandaki check-in esnasında görevliden acil çıkış koltuğu rica ederler. Ben son zamanlarda Pegasus’ta bu talebimin hep reddedildiğini gördüm. Halbuki uçağa bindiğimde o koltuklar bomboş duruyordu. En son uçuşumda benimle birlikte birkaç yolcu acil çıkış koltuklarına geçmek istedi. Ancak hostes bize izin vermedi, neden olarak da şunu gösterdi; “o koltuklar paralı olduğu için oturamazmışız” E iyi de sen zaten o koltukları satamamışsın. Kimse bilet parası üzerine o parayı vermek istememiş. Bu bedava içilen bir bardak su değil ki, üzerine oturulduğu zaman seni zarar soksun! Bunun hostesin kişisel bir tavrı olması mümkün değil. Zira hiçbir hostes zaten burnu havaya anında kalkmaya müsait uçak yolcusuyla papaz olmak istemez. Acil çıkış ve 1. sıra koltuklarına yolcu oturtulmaması tamamen yolcuya gözdağı vermek isteyen Pegasus yönetiminin işi. Verdikleri mesaj net; “Açık gözlü olma, parayı vermediğin sürece dar koltuklarda seyahate mecbursun”
Normalde bu tavır karşısında içimden “alın acil çıkış koltuğunuzu şafılapyoess” der geçerim. Ancak burada Pegasus’un iğrenç açgözlü tavrının esas tehlikesi şurada; uçakta acil bir durum olduğu takdirde, acil çıkış kapılarını kapıları açacak bir yolcunun o koltukta bulunmaması. Şimdi diyebilirsiniz ki “aman canım öylesi bir acil durumun oluşma ihtimali ne” ama o zaman “havacılıkta 0 risk” kuralını da hiçe saymış olursunuz. 3 kuruşluk kar için benim canımı tehlikeye atmaktan çekinmeyen bir müessesenin benden alabileceği tek şey var, onu da burada açıklayamam.
Son olarak Anadolujet'in fiyatları da Pegasus'a neredeyse denk. Acil çıkış konusunda sorun çıkarmadıkları gibi, çok lezzetli olmasa da çay-kahve ve sandviç-kek ikramları mevcut.

Hiç yorum yok: