2 Kasım 2009 Pazartesi

Devlet bizim için gol atsın!


Bu provokatif başlıktan sonra şunu belirtmeliyim ki, Fubol Federasyonu'nun maçlarda yapılan ırkçı tezahüratlara karşı çok sert yaptırımlarda bulunması ülkenin selameti açısından şart. Mesela ev sahibi takım seyircisi Diyarbakır veya herhangi bir G.Doğu takımı için "PKK dışarı" mı dedi, hiç uyarı, ikaz vs. yapılmadan ilkinde saha kapatma, tekrarı halinde puan silme ve en son olarak ligden ihraç yaptırımları kimsenin gözünün yaşına bakılmadan uygulanmalı. Çünkü zaten şiddetin, yozlaşmanın ve her türlü pisliğin yuvası tribünlerin bir de ırkçılık yoluyla ülkenin köküne benzin dökmeleri kabul edilemez.

Ancak işin Diyarbakırspor cephesine baktığımızda onlarda tam olarak "mağdur"u oynamaktalar. Bir kere ırkçı tezahüratın karşılığı neden ligden çekilme olarak veriliyor? Madem bu konuda bu kadar hassaslar neden Süper Lige çıktıkları sezon bu tepkiyi ortaya koydular? Kendileri Bank Asya'dayken gittikleri çoğu deplasmanda benzer çirkinlikler yaşanıyordu, neden o zaman maçlarını oynamaya devam ettiler? Bu sorunun cevabı basit, çünkü o zaman akıl verenleri pek yoktu. Ne zaman Süper Lige çıktılar, yolda futbol topu görse bomba zannedip kaçacak bir takım kesimlerin ilgisini çektiler, "aaa kürtlerin takımı varmış" denilerek kendilerine sahip çıkıldı. Halbuki yakın tarihe baktığımızda Diyarbakırspor, ister kardeşlik, ister de futbol kitlelerin afyonudur düşüncesiyle deyin bizzat devlet eliyle desteklenmiş(özellikle Gaffar Okan zamanı), bu uğurda Süper Lige çıkış maçlarında rakip takımın (Altay) soyunma odasına egsoz gazı basılması dahil bir çok dalavereyle Süper Lige çıkarılmış bir klüptür. Sahasında defalarca yaşanan taşkınlıkaşara çoğu zaman göz yumulmuştur.

Günümüze gelince, malum açılım sürecinde Diyarbakırspor elinin kuvvetli olduğunu biliyor. İşin içine hakem hatalarını da katarak "çekilme" kozunu ileri sürüyor. Irkçılık maskesi altında hakem hatalarından dolayı böyle bir tutum sergilemek ne kadar ahlaki yorum sizin, bana bu olay herhangi bir şey işine gelmediği, ya da haksızlığa uğradığını düşündüğü zaman "ne yapalım abey dağa mı çıkalım?" diyen bazı vatandaşlarımızın tepkisini hatırlatıyor. Kaldı ki son Antep maçında o çok şikayet ettikleri hakem Antep'in bariz penaltısını vermedi. Federasyonun bu reste vereceği cevap olacak ne olacak bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Hiç yorum yok: